NS1003

Punjene krofne

Krofne punjene nutellom

NS1003

Punjene krofne

Krofne punjene nutellom

Sastojci:

Brasno: 500 gr

Kvasac kesica suhog ili kocka svjezeg: 1

Secer: 2 kasike

So: 1 kasika

Mlijeko: 3 dcl

Ulje: 50 ml

Zumanjak: 2

Jaje: 1

Limunova korica po zelji: 1

Priprema:

Prvo ugrijati 100 ml mlijeka, dodati u njega kvasac i kasiku secera. Pustiti da kvasa, pa ga pomijesati sa ostalim sastojcima. 

Tijesto ostaviti cca. sat vremena da narasta, premijesiti ga, oblikovati u kuglu, pa opet ostaviti 10 minuta. 

Zatim rastanjiti tijesto na debljinu 1cm i kruziti vecom casom. 

Zatim na svaki krug staviti kasikicu nutelle ili nekog dzema, poklopiti drugim krugom, krajeve zatvoriti, pa iskruziti manjom casom. 

Preostalo tijesto opet premijesiti, napraviti kuglu, pa ponoviti postupak, dok ne utrosite tijesto.

Ja od ove kolicine dobijem 15-ak krofni.

Ostaviti krofne opet 10 minuta da narastu, pa ih okrenuti i onda staviti ulje da se grije. 

Slijedi najvazniji dio, ulje ugrijati, tako da kad spustite unutra drsku drvene kasike, oko nje se stvaraju mjehurici. Odmah kad se zagrije, smanjiti temperaturu sporeta na srednju. 

Spustati krofne, te ih odmah poklapati poklopcem.

Nakon sto se isprzi donja strana, okrenuti ih i onda ne vracati poklopac. 

Tako ponoviti sa svim krofnama. 

Kad zavrsite sa przenjem obilno ih uvaljati u secer u prahu.

Meni su ovo najbolje krofne i najslicnije onima iz pekare. 

Ja volim pune, a ne suplje krofne, stoga koristim ostro brasno, a vi ukoliko volite suplje, koristite obicno brasno. 9

Sastojci:

Brasno: 500 gr

Kvasac kesica suhog ili kocka svjezeg: 1

Secer: 2 kasike

So: 1 kasika

Mlijeko: 3 dcl

Ulje: 50 ml

Zumanjak: 2

Jaje: 1

Limunova korica po zelji: 1

Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete.
AmelaIseni 2019-08-18 12:55:28
Wow svaka cast
Kfehima 2019-09-14 22:23:19
Odlicne