ŠTRUDLA SA DŽEMOM
Najmekanija štrudla
ŠTRUDLA SA DŽEMOM
Najmekanija štrudla
Sastojci:
Jaja: 2 kom
Mlijeko: 250 ml
Laganini prašak za pecivo: 1 vrećica
Laganini vanilin šećer: 1 vrećica
Kvasac suhi: 1 vrećica
Šećer: 3 kašikice
So: 1 kašikica
Ulje: 2 kašike
Korica od limuna: 1 kašikica
Brašno: Po potrebi
Džem po želji: 400 gr
Priprema:
Sjediniti mlako mlijeko, kvasac, šećer, vanilin šećer, prašak za pecivo i ostaviti 10 minuta da se počne pjeniti i dizati.
Nakon 15 minuta dodati brašno, jaja, so, ulje i naribanu koricu limuna. Smjesu sjediniti da bude ljepljiva i ostaviti 15 minuta da nadođe. Nakon toga podijeliti tijesto na 4 dijela i tanko razvaljati oklagijom i premazati džemom (ja sam koristila džem od višnje i dunje). Urolane štrudle premazati žumancetom i ostaviti da još malo nadolaze. Peći 20-tak minuta na 200°. Nakon pečenja poprskati sa malo vode i pokriti krpom da omekša. Dekorisati sa šećerom u prahu.
Sastojci:
Jaja: 2 kom
Mlijeko: 250 ml
Laganini prašak za pecivo: 1 vrećica
Laganini vanilin šećer: 1 vrećica
Kvasac suhi: 1 vrećica
Šećer: 3 kašikice
So: 1 kašikica
Ulje: 2 kašike
Korica od limuna: 1 kašikica
Brašno: Po potrebi
Džem po želji: 400 gr