Puračka ćaska
Znate li šta je i kako se sprema puračka ćaska? Ovo tradicionalno jelo kuha se već godinama u puračićkom kraju. Pripravlja se najčešće u bakrenim loncima i zemljanim posudama.
Puračka ćaska
Znate li šta je i kako se sprema puračka ćaska? Ovo tradicionalno jelo kuha se već godinama u puračićkom kraju. Pripravlja se najčešće u bakrenim loncima i zemljanim posudama.
Sastojci:
Meso juneće: 1,5kg
Crveni luk: 300g
Bijeli luk: 3 češnja
So : 2 kašikice
Lovorov list : 2kom
Tajna začin Vispak: 2 kašike
Biber u zrnu Vispak: 1 kašikica
Mljeveni biber Vispak: 1 kašikica
Slatka mljevena crvena paprika Vispak: 1 kašikica
Priprema:
Crveni i bijeli luk sitno nasjeckati, pa proržiti kratko u šerpi, zatim dodati meso i kratko propržiti, posoliti, pobiberiti, dodati Tajna začin i crvenu papriku. Dodati vodu i kuhati 3 sata.
Kada je jelo gotovo prebaciti ga u zemljanu zdjelu, ćasku i zapeći u rerni na 250 stepeni oko 10 minuta. Poslužiti kao glavno jelo .
Sastojci:
Meso juneće: 1,5kg
Crveni luk: 300g
Bijeli luk: 3 češnja
So : 2 kašikice
Lovorov list : 2kom
Tajna začin Vispak: 2 kašike
Biber u zrnu Vispak: 1 kašikica
Mljeveni biber Vispak: 1 kašikica
Slatka mljevena crvena paprika Vispak: 1 kašikica