Grašak
Grašak
Sastojci:
Grašak: 400 gr
Piletina/batkovi: 2 kom
Mrkva, krompir: 200 gr
Đuveč: 2 kašike
Začini: Po želji
Tajna mkešavina za bosanski lonac: 1 kesica
Priprema:
Prokuhati malo batkove te ih ostaviti da se ohlade radi lakšeg otkoštavanja.
Na ulju prodinstati luk, otkoštene batkove isječene na komadiće, dodati mrkvu i kratko propržiti.
Naliti jedan litar kipuće vode i dodati grašak, krompir, i 2 kašike đuveča ili mješavine povrća.
Kuhati oko pola sata, zatim dodati začine: biber, tajna dodatak jelima sa povrćem, papriku, peršun i malo celera i bosiljka.
Pred sami kraj kuhanja, u posebnoj zdjelici razmutiti tajna mješavinu za bosanski lonac i dodati u šerpu. Kuhati jos 15 minuta i smanjiti platu na srednju jačinu. Pustiti da se kuha još 15 minuta i to je to.
Prijatno!
Sastojci:
Grašak: 400 gr
Piletina/batkovi: 2 kom
Mrkva, krompir: 200 gr
Đuveč: 2 kašike
Začini: Po želji
Tajna mkešavina za bosanski lonac: 1 kesica