Turske mokre gurabije
Turske mokre gurabije ili Islak kurabiye
Turske mokre gurabije
Turske mokre gurabije ili Islak kurabiye
Sastojci:
Jaje: 1
Šečer: 4 čaše
Ulje: Jedna čaša
Puter: 100 grama
Kakao: 3 kašike
Laganini prašak za pecivo : Jedan
Laganini vanilin šečer: Dva
Brašno: 3-4 čaše
Bjelance : Jedno
Kokos: Jedna čaša
Šečer u prahu: Pola čaše
Voda: 2 čaše
Priprema:
Turske mokre gurabije (Islak kurabiye)
Tijesto :
Jedno jaje
Jedna čaša šečera
Jedna čaša ulja
100 grama putera
3 kašike kakaa
Jedan prašak za pecivo
Jedan vanilin šečer
3-4 čaše brašna
Napraviti smjesu kao za hurmašice.
Fil:
Jedno bjelance
1/2 čaše šečera u prahu
Jedna čaša kokosa, sve dobro izmiješati.
Agda :
2 čaše šečera
2 čaše vode
Jedan vanilin šečer
Kuhati agdu desetak minuta.
Postupak: Formirati loptice od tamnog tijesta, napraviti prstom udubljenje, u njega dodati malo fila od kokosa, zatvoriti tamnim tijestom. Opet formirati lopticu i raspljeskati. Redati gurabije na pek papir. Peći 10-15 min. na 180 stepeni.
Hladne gurabije umakati u vruću agdu. Posuti kokosom.
Sastojci:
Jaje: 1
Šečer: 4 čaše
Ulje: Jedna čaša
Puter: 100 grama
Kakao: 3 kašike
Laganini prašak za pecivo : Jedan
Laganini vanilin šečer: Dva
Brašno: 3-4 čaše
Bjelance : Jedno
Kokos: Jedna čaša
Šečer u prahu: Pola čaše
Voda: 2 čaše