Jabukovača
Najljepša slatka pita za bilo koji povod, a nekako mi je najukusnija u jesen, kada se kućom širi miris cimeta i jabuka.
Jabukovača
Najljepša slatka pita za bilo koji povod, a nekako mi je najukusnija u jesen, kada se kućom širi miris cimeta i jabuka.
Sastojci:
Jabuke: 1,5 kg
Orasi: 200 gr
Vanilin šećer: 2 kesice
Šećer : Po želji
Cimet: 2 kašikice
Šećer: 700 gr
Voda: 500 ml
Maslac: 100 gr
Priprema:
Jabuke oguliti i narendati i staviti da se lagano prže na malo ulja. Dodati vanilin šećer, malo maslaca, kristal šećer i 2 kašikice cimeta.
Jufku za baklavu raširiti i preko cijelog lista premazati jabuke. Posipati orasima preko jabuka i rastopljenim maslacem.
Rolati jufku i redati u pomašćenu tepsiju. Premazati jufke sa još malo maslaca i peći oko 45 minuta na temperaturi od 200 do 220 stepeni.
Agda: pola litra vode, 700 gr šećera i jedna kockica maslaca da se istopi i kuha 10 minuta na peći. Pred kraj dodati dok od pola limuna.
Sastojci:
Jabuke: 1,5 kg
Orasi: 200 gr
Vanilin šećer: 2 kesice
Šećer : Po želji
Cimet: 2 kašikice
Šećer: 700 gr
Voda: 500 ml
Maslac: 100 gr