Mliječni hljeb
Hljeb kao iz pekare, miriše cijela kuća.
Mliječni hljeb
Hljeb kao iz pekare, miriše cijela kuća.
Sastojci:
Mlijeko: 250 ml
Kvasac: 1 kesica
So i šećer: Po želji
Voda: 100 ml
Ulje: 50 ml
Brašno: 700/800 gr
Sjemenke: Po želji
Priprema:
250 ml toplog mlijeka, jedan kvasac i malo šećera ostaviti da odstoji 10 minuta.
Pomiješati još 100 ml mlake vode, nadošli kvasac, so, malo ulja i postepeno dodavati brašno. Potrebno je oko 700-800 gr brašna.
Ostaviti da odstoji na sobnoj temperaturi da udupla veličinu. Nakon toga možete praviti razne oblike. Ovaj oblik dobijemo tako što razvijemo hljeb na debljinu od otprilike 3 cm i pri vrhu malo zarežemo nožem. Lagano rolamo hljeb i u nauljenu tepsiju ili pek papir na temperaturi od 180 do 200 stepeni peći oko 35 do 40 minuta.
Sastojci:
Mlijeko: 250 ml
Kvasac: 1 kesica
So i šećer: Po želji
Voda: 100 ml
Ulje: 50 ml
Brašno: 700/800 gr
Sjemenke: Po želji