Pamuk slatke kiflice
Univerzalno tijesto koje se može koristiti za slatke kifle kao i za slane. Razliku jedino čine slanitet ili slatkoća.
Pamuk slatke kiflice
Univerzalno tijesto koje se može koristiti za slatke kifle kao i za slane. Razliku jedino čine slanitet ili slatkoća.
Sastojci:
Mlijeko : 250 ml
Ulje: 100 ml
Šećer: Po želji
Germa: 1 pak
Žumanca: 2 kom
Brašno: Cca 500 gr
Fil: Po želji
Priprema:
Toplo mlijeko pomiješamo sa kesicom germe i malo šećera i ostavimo da nadođe.
U zdjelu umutimo 2 žumanca, ulje, vanilin šećer, prstohvat soli dodamo nadošlu germu i polahko dodajemo brašno.
Tijesto podijelimo na 3 dijela i ostavimo da nadolazi da udupla veličinu. Razvučemo u krug i režemo u trokutove.
Punimo filom po želji.
Prijedlog fila: džem od marelice sa dodatkom sjeckanih oraha i malo vanilin okusa sa puterom.
Kifle prije pečenja premažemo umućenim bjelanjkom i ostavimo malo da nadođu.
Peći na 220 stepeni oko 20 minuta. Zavisno od rerne.
Prijatno!
Sastojci:
Mlijeko : 250 ml
Ulje: 100 ml
Šećer: Po želji
Germa: 1 pak
Žumanca: 2 kom
Brašno: Cca 500 gr
Fil: Po želji