Punjene paprike
Bogatstvo bosanske kuhinje
Punjene paprike
Bogatstvo bosanske kuhinje
Sastojci:
Mljeveno meso: 0,5 kg
Riža: 1 manja šolja
Paprike : 7-8 manjih
Crveni luk: 1 glavica
Mrkva: 2
Mješavina začina Tajna : 1 kašika
Crvena paprika : Po potrebi
Tajna začin za punjene paprike : 1 pakovanje
Gustin: 1 kašikica
Priprema:
Rižu oprati i staviti da se kuha 10ak minuta, tako da bude poluskuhana. Zatim je oprati i dodati u mljeveno meso.
Jednu glavicu luka i dvije mrkve isjeckati sitno i dodati u meso. Zatim dodati 1 kašiku mješavine začina Tajna, crvenu papriku Vispak i 3 kašike Tajna začina za punjenu papriku, koju smo prethodno pomiješali sa vodom. Sve zajedno dobro izmiješati.
Paprike oprati i očistiti. Puniti ih pripremljenom smjesom i slagati u pouljenu tepsiju. Na kraju ih pouljiti i nasuti vode u tepsiju tako da voda dođe do polovine paprika.
Peći u rerni na donjem grijaču sat vremena. Neposredno prije kraja pečenja, pomiješati 1 kašiku Tajna začina za punjenu papriku, 1 kašikicu crvene mljevene paprike i kašikicu gustina sa vodom i izliti u paprike. Da paprike budu saftali.
Prijatno
Sastojci:
Mljeveno meso: 0,5 kg
Riža: 1 manja šolja
Paprike : 7-8 manjih
Crveni luk: 1 glavica
Mrkva: 2
Mješavina začina Tajna : 1 kašika
Crvena paprika : Po potrebi
Tajna začin za punjene paprike : 1 pakovanje
Gustin: 1 kašikica