Medena torta
Meni jedna od omiljenih torti
Medena torta
Meni jedna od omiljenih torti
Sastojci:
Jaja: 3
Brasno: 850g
Secer: 2oog
Med: 3kasike
Soda bikarbona: 2male kasikice
Puter: 200h
Mileram 30%masnoce: 1500ml
Secer : 200g
Vanilin secer: 2
Priprema:
Pjenasto umutiti jaja i secer na pari.
Istopiti Puter pa dodati med i sve zajedno sjediniti. Dodati polahko brasno i sodu bikarbonu.
Podijeliti tijesto na jednake loptice, kod mene su bile negdje 110g i tanko razvijati i peci na 220°C da dobiju zlatnu boju.
Kad izvagam loptice budu uvjek iste, pečem jednu po jednu, gledam da mi bude odprilike velicine kalupa omjera 26cm. Kada su gotove onda ih iskruzim pomocu kalupa a onaj rest izmrvim i koristim za dekoraciju
Prije nego pocnemo kore peci Mileram sjediniti sa secerom i vanilin secerom, ostaviti da stoji u frizideru, povremeno promijesati.
Kad se kore ohlade filovati
Sastojci:
Jaja: 3
Brasno: 850g
Secer: 2oog
Med: 3kasike
Soda bikarbona: 2male kasikice
Puter: 200h
Mileram 30%masnoce: 1500ml
Secer : 200g
Vanilin secer: 2