ROĐENDANSKA TORTA
Preukusna i osvježava
ROĐENDANSKA TORTA
Preukusna i osvježava
Sastojci:
šećer, jaje, mlijeko, maslac, med, so, soda bikarbona, brašno, kako, vrhnje za šlag, maskarpone sir, šećer u prahu, želatin, voće, čokolade i keksići za dekoraciju.: Tijesto 80 grama šećera 1 jaje 30 grama mlijeka 40 grama maslaca sobne tempersture 50 grama meda prsohvat soli pola kašikice sode bikarbone to topiti nsa laganmoj vatri. Dodati 25o grama brašna i skinuti s peći i dodavati još brašna da se zakuha jufka ali da bude rjeđa jufka. Krema 600 ml vrhnja slatke pavlake 400 grama maskarpone sira 200 grama šećera u prahu 1 vrećica želatina
Priprema:
Tijesto
80 grama šećera
1 jaje
30 grama mlijeka
40 grama maslaca sobne tempersture
50 grama meda
prsohvat soli
pola kašikice sode bikarbone
to topiti nsa laganmoj vatri. Dodati 25o grama brašna i skinuti s peći i dodavati još brašna da se zakuha jufka ali da bude rjeđa jufka.
Krema
600 ml vrhnja slatke pavlake
400 grama maskarpone sira
200 grama šećera u prahu
1 vrećica želatina
Umuti se pavlaka mikserom doda se zatim sir u nju i zmiješa kašikom ( sir se prethodno umuti mikserom sa šećerom u prahu i želatinom).
Jufku razvaljati na oklagiju i rezati nožem u obliku broja. Isprintati brojeve na papir i staviti na jufku pa kružiti.
Kremu staviti u plastičnu spravicu za dekorisanje sa šlagom, staviti koru u obliku broja potom kremu pa osvjećavajuće voće . Najbolje je sa bananom i jagodama. Tako tri kore ispeći i redati isto. Dekoracija po želji.
U kremu se može dodati bijela istopljena čokolada
Sastojci:
šećer, jaje, mlijeko, maslac, med, so, soda bikarbona, brašno, kako, vrhnje za šlag, maskarpone sir, šećer u prahu, želatin, voće, čokolade i keksići za dekoraciju.: Tijesto 80 grama šećera 1 jaje 30 grama mlijeka 40 grama maslaca sobne tempersture 50 grama meda prsohvat soli pola kašikice sode bikarbone to topiti nsa laganmoj vatri. Dodati 25o grama brašna i skinuti s peći i dodavati još brašna da se zakuha jufka ali da bude rjeđa jufka. Krema 600 ml vrhnja slatke pavlake 400 grama maskarpone sira 200 grama šećera u prahu 1 vrećica želatina