Gradačačka kutija
Specijalitet iz Gradačca, posebno jelo bosanske kuhinje koje se prema pričama služi samo izuzetno bitnim gostima.
Gradačačka kutija
Specijalitet iz Gradačca, posebno jelo bosanske kuhinje koje se prema pričama služi samo izuzetno bitnim gostima.
Sastojci:
Meso juneće šareno: 1,2kg
Luk crveni: 1kg
Celer korijen: 100g
Peršun korijen: 60g
Peršun list: 60g
Mrkva: 200g
Ulje: 2dl
So: 2 kašikice
Tajna začin Vispak: 2 kašike
Biber Vispak: 1 kašikica
Bijeli luk: 3 češnja
Priprema:
Meso isjeći na kocke veličine 2x2cm, luk isjeći na kockice, mrkvu, celer korijen i peršun korijen isjeckati na kockice, peršun sitno nasjeckati: Sve staviti u zdjelu, posoliti, pobiberiti i dodati Tajna mješavinu začina, ulje, tri češnja bijelog luka i meso pa sve izmiješati. Pripremljenu masu staviti na papir za pečenje, zatim presaviti papir za pečenje i staviti u nauljenu kartonsku kutiju. Kutiju omotati alu folijom i peći u rerni oko 150 minuta na 200 stepeni.
Kad je kutija gotova rasjeći kutiju i papir i servirati jelo kao toplo predjelo ili kao glavno jelo.
Sastojci:
Meso juneće šareno: 1,2kg
Luk crveni: 1kg
Celer korijen: 100g
Peršun korijen: 60g
Peršun list: 60g
Mrkva: 200g
Ulje: 2dl
So: 2 kašikice
Tajna začin Vispak: 2 kašike
Biber Vispak: 1 kašikica
Bijeli luk: 3 češnja