tajnakuhinje

Gradačačka kutija

Specijalitet iz Gradačca, posebno jelo bosanske kuhinje koje se prema pričama služi samo izuzetno bitnim gostima.

tajnakuhinje

Gradačačka kutija

Specijalitet iz Gradačca, posebno jelo bosanske kuhinje koje se prema pričama služi samo izuzetno bitnim gostima.

Sastojci:

Meso juneće šareno: 1,2kg

Luk crveni: 1kg

Celer korijen: 100g

Peršun korijen: 60g

Peršun list: 60g

Mrkva: 200g

Ulje: 2dl

So: 2 kašikice

Tajna začin Vispak: 2 kašike

Biber Vispak: 1 kašikica

Bijeli luk: 3 češnja

Priprema:

Meso isjeći na kocke veličine 2x2cm, luk isjeći na kockice, mrkvu, celer korijen i peršun korijen isjeckati na kockice, peršun sitno nasjeckati: Sve staviti u zdjelu, posoliti, pobiberiti i dodati Tajna mješavinu začina, ulje, tri češnja bijelog luka i meso pa sve izmiješati. Pripremljenu masu staviti na papir za pečenje, zatim presaviti papir za pečenje i staviti u nauljenu kartonsku kutiju. Kutiju omotati alu folijom i peći u rerni oko 150 minuta na 200 stepeni.

Kad je kutija gotova rasjeći kutiju i papir i servirati jelo kao toplo predjelo ili kao glavno jelo.

Sastojci:

Meso juneće šareno: 1,2kg

Luk crveni: 1kg

Celer korijen: 100g

Peršun korijen: 60g

Peršun list: 60g

Mrkva: 200g

Ulje: 2dl

So: 2 kašikice

Tajna začin Vispak: 2 kašike

Biber Vispak: 1 kašikica

Bijeli luk: 3 češnja

Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete.
AmelaIseni 2019-08-18 13:15:15
Super
Pirjandzija 2019-08-31 18:53:33
ili kundur-kutija
Kfehima 2019-09-04 11:03:48
Za 5 recept.