DOMAĆI HLJEB
Mehak ko duša
DOMAĆI HLJEB
Mehak ko duša
Sastojci:
voda, brašno, mlijeko, ulje, šećer, so, kvasac ( germa), jaje.: čaša mlijeka, kocka šećera, šakica germe, vode litar, brašna po potrebi, malo ulja, 1 jaje, soli po potrebi.
Priprema:
Mlijeko vrelo, kockica šećera i kvasac sastaviti da se istopi i da nadođe. To sastaviti sa brašnom soli uljem i vodom i sve zajedno zakuhat. Čekat pola sata da nadođe. Prekuhat na manje loptice u tepsiju koju smo prethodno nauljili. Čekat pola sata ili 40 min da nadođe. Premazati žumancetom hljeb. Ispeći na laganoj vatri, Kad se ispeče pokriti krpom i staviti tepsiju u veliku kesu koju ćemo zatvoriti da odmekne.
Sastojci:
voda, brašno, mlijeko, ulje, šećer, so, kvasac ( germa), jaje.: čaša mlijeka, kocka šećera, šakica germe, vode litar, brašna po potrebi, malo ulja, 1 jaje, soli po potrebi.