Alma Bajrić Džihanović

LISNATA PISAMCA

Lisnato tijesto punjeno džemom

Alma Bajrić Džihanović

LISNATA PISAMCA

Lisnato tijesto punjeno džemom

Sastojci:

Brašno: 400 gr

Maslac: 350 gr

So: 1 kašikica

Voda: 200 ml

Laganini prašak za pecivo: 1 kašikica

Džem: Po izboru

Priprema:

Na radnu površinu prosijati brašno sa soli i pecivom. Napraviti udubinu u koju treba uliti vrlo hladnu vodu.

Zamijesiti tijesto koje treba biti glatko i elastično. Oblikovati kuglu i staviti na hladno da odmara 20-tak minuta.
Ohlađeno tijesto razvaljati, ne toliko pretanko.
Ohlađen maslac u frižideru narendati po tijestu, preklopiti krajeve tijesta i sve zajedno razvaljati na debljinu od 1,5cm.
Razvaljano tijesto preklopiti u tri dijela, pa ponovo razvaljati u pravougaonik debljine 1cm. Ponoviti postupak još jednom.
Tijesto zatim ponovo preklopiti u tri dijela i ostaviti da odmara 20-tak minuta.
Ohlađeno tijesto ponovo razvaljati u pravougaonik debljine 1cm. Ponoviti još jednom, pa opet ostaviti da se hladi.
Ovaj korak ponoviti još jednom! Zatim tijesto prerezati na dva jednaka dijela. Nakon toga tijesto se može zamrznuti ili još samo kratko ohladiti prije daljnje upotrebe.
Vrlo je važno da svi sastojci budu hladni.
Od ovog tijesta možete raditi razne slatke i slane delicije poput raznih hladnih i toplih predjela, ali i glavnih jela, peciva poput piroški ili kroasana, kolača poput kremšnita, savijača...

Sastojci:

Brašno: 400 gr

Maslac: 350 gr

So: 1 kašikica

Voda: 200 ml

Laganini prašak za pecivo: 1 kašikica

Džem: Po izboru

Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete.