Gulas
Gulas
Sastojci:
mesa: 1 kg. ( moze i vise )
luka: 2 vece glavice
bijelog luka: 4 cehna
mrkve: 2 vece
paradajz sosa: 4 kasike
paradajz paste: 4-5 kasika
soli i bibera: malo
Taja zacina - dodatak jelima: malo
Tajna zacina za sitni cevab: 1 pakovanje
mljevene paprike - Vispak: 1 kasika
ulja: malo
vode: po potrebi
Priprema:
Meso isjecite na kocke pa stavit na vruce ulje i kratko proprzite.
Isjec oba luka i mrkvu pa dodat mesu.
Nasut vode toliko da meso bude potopljen,poklopit i pustit da prokuha.
Dodajte zacine sve osim za sitni cevab ,dodajte paradajz sos i paradajz pastu,promijesajte i pustite da prokuha.
Smanjite temperaturi i gulas pustite da se krcka na laganoj temperaturi dok meso ne bude skuhano ( oko 1 ipo sat )
Kad se meso skuhalo Tana zacin za sitni cevab izmutite u 300 ml.vode i dodajte guasu,
Dodajte i mljevenu papriku Vispak pa ostavit da se gulas krcka jos desetak minute
Gulas maknite sa peci,prohladite i servirajte sa cime zelite (tijestenina,riza ili pire krompir ) moze i sam da umocite vrocom pogacom ili hljebom.
Sastojci:
mesa: 1 kg. ( moze i vise )
luka: 2 vece glavice
bijelog luka: 4 cehna
mrkve: 2 vece
paradajz sosa: 4 kasike
paradajz paste: 4-5 kasika
soli i bibera: malo
Taja zacina - dodatak jelima: malo
Tajna zacina za sitni cevab: 1 pakovanje
mljevene paprike - Vispak: 1 kasika
ulja: malo
vode: po potrebi