Krofne
Krofne
Sastojci:
Brašno: 500 g
Mlijeko: 250 ml
Germa: 1 kašikica
Jaje: 1 kom
Šećer: 1 kašikica
So: prsohvat
ulje za prženje: po potrebi
Fil: po želji
Priprema:
U jednu zdjelu pomješati prvo suhe sastojke : brašno, germa, so i šećer. Zatim dodati jedno jaje i mlijeko. Sve dobro izmiješati i ostaviti da nadođe tijesto najmanje 40 minuta. Nakon toga tijesto razvaljati na debljinu oko 1,5 cm. Čašom iskružiti krugove krofnica. Izdvojiti ih is ostaviti da nadolaze 10-tak minuta. Zatim ih okrenuti na drugu stranu i ostaviti još 10-tak minuta. U međuvremenu u dubljoj tavi ili šerpi zagrijati ulje. Krofne kratko pržiti u ulju sa jedne i druge strane. Izvadit ih na papir da bi upio višak masnoće. Puniti krofne filom po želji ili jednostavno posuti šećerom u prahu.
Uživajte!
Sastojci:
Brašno: 500 g
Mlijeko: 250 ml
Germa: 1 kašikica
Jaje: 1 kom
Šećer: 1 kašikica
So: prsohvat
ulje za prženje: po potrebi
Fil: po želji