Kvrguša pita
Tradicionalno bosansko jelo porjeklom iz predivne bosanske Krajine.
Kvrguša pita
Tradicionalno bosansko jelo porjeklom iz predivne bosanske Krajine.
Sastojci:
Brašno: 200g
Jaja: 2kom
Prašak za pecivo Laganini Vispak: 1 kašikica
Sol: 1 kašikica
Tajna začin Vispak: 1 kašika
Pileći karabatak: 600g
Kisela voda: 1dl
Maslac: 10g
Ulje : 1dl
Mikropovrće : 100g
Priprema:
Na ulju i maslacu propržiti pileći odkošteni karabatak, dodati Tajna začin, pa izvaditi na toplo.
U dublju posudu umutiti jaja, ulje, kiselu vodu i mlijeko. Sve umutiti, pa dodati brašno, so i prašak za pecivo. Umutiti do gustoće malo gušće od palačinaka. Pripremljenu masu izliti namašćen pleh pa poredati piletinu, piletinu preliti malo sa tijestom i peći u rerni na 180 stepeni oko 30 minuta.
Pečenu pitu posuti sa mikropovrćem ili nekim drugim začinskim biljem, te poslužiti sa jogurtom.
Sastojci:
Brašno: 200g
Jaja: 2kom
Prašak za pecivo Laganini Vispak: 1 kašikica
Sol: 1 kašikica
Tajna začin Vispak: 1 kašika
Pileći karabatak: 600g
Kisela voda: 1dl
Maslac: 10g
Ulje : 1dl
Mikropovrće : 100g