Oparuša/vrilica
Bez obzira koji je naziv opisuje, ona je jedno od jela koje se oduvijek prožimalo kroz naše domove.
Oparuša/vrilica
Bez obzira koji je naziv opisuje, ona je jedno od jela koje se oduvijek prožimalo kroz naše domove.
Sastojci:
Brašno: 500 gr
Ulje: Po potrebi
So: 1 kašika
Vode : 300 do 350 ml
Mlijeko : 500 ml
So: 1 kašika
Prašak za pecivo: 1 kašikica
Maslac: Manji komad
Priprema:
Oko 500 grama brašna, kašika soli i malo praška za pecivo zamijesiti kipućom vodom da se dobije lijepa smjesa. Ja još dodam malo i ulja u tijesto.
Pouljim pleh i koliko mi vrelina dopušta rukama rastanjim tijesto po plehu. Pečem nekih 45 minuta na 250 stepeni, onda izvadim i polijem mlijekom koje je provrilo sa maslacem i bijelim lukom i malo soli. Vratim u peć još nekih 15 minuta i to je to.
Prije glavnog jela, moj je izbor bio pileća juha sa tjesteninom.
Prijatno!
Sastojci:
Brašno: 500 gr
Ulje: Po potrebi
So: 1 kašika
Vode : 300 do 350 ml
Mlijeko : 500 ml
So: 1 kašika
Prašak za pecivo: 1 kašikica
Maslac: Manji komad