Krofne
Mekane krofne kao iz pekare
Krofne
Mekane krofne kao iz pekare
Sastojci:
Brašno : 500 grama
Mlijeko : 300ml.
Jaje: Jedno
Žumance: Jedno
Šečer : 3 kašike
Laganini vanilin šečer : Jedna vrečica
Germa: Jedna kašika
Sol: Prstohvat
Ulje za prženje: Pola litra
Priprema:
Sastojci koji su vam potrebni
150 ml. mlijeka spojiti sa kašikom germe, kašikom šećera i kašikom brašna. Sol, ostatak šećera i Laganini vanilin šečer spojiti sa brašnom. Kada je germa u mlijeku nadošla, spojiti sa brašnom i dodati jaje i žumance te dodavati mlijeko i zakuhati tijesto u jednu lijepu kompaktnu smjesu. Mijesite što duže. Ostaviti da nadođe, jednom prekuhati, zatim ostaviti opet da nadođe. Razvaljati otprilike na debljinu između pola i 1cm. Svo tijesto iskoristiti. Krofne pokriti krpom i ostaviti još 15-20 minuta da još nadođu.
Ulje nasuti u odgovarajuću posudu, zagrijati, ne previše i smanjiti temperaturu. Pržiti tako što krofne treba okrenuti na gornju stranu koja je nadošla, zatim poklopiti. Brzo budu gotove sa jedne strane, pazite da vam ne zagore. Stavljati na kuhinjski papir da ode višak ulja.
Po želji krofne puniti. Ili jednostavno posuti šećerom u prahu.
Sastojci:
Brašno : 500 grama
Mlijeko : 300ml.
Jaje: Jedno
Žumance: Jedno
Šečer : 3 kašike
Laganini vanilin šečer : Jedna vrečica
Germa: Jedna kašika
Sol: Prstohvat
Ulje za prženje: Pola litra