Pita sa sirom i spinatom
Pita sa sirom i spinatom
Sastojci:
Tijesto: ;
brasna: 600 gr.
suhog kvasca: 1 ipo kasika
secera: 1 mala kasikica
soli: po zelji
jaja: 2
mlake vode: po potrebi
Fil: ;
sira: 500 gr.
putera: 2 kasike
ulja: 4 kasike
spinata: 200 gr.
prasak za pecivo Vispak - Laganini: 1
soli: malo
Premazivanje: ;
zumanjak: 1
vode: 2 kasike
sezam sijemenki za posipanje: malo
Priprema:
Od gore navedeni sastojaka zamjesite tijesto.
Zamotajte u vrecicu pa pustite da odmori pola sata
Tijesto podjelite na 6 dijelova i svaki dio oblikujte u lopticu.
U posudu stavite sir,otopljen pter,ulje,so i prasak za pecivo.
Spinat prokuhajte,ocjedite ,sitno isjeckajte i dodajte siru.
Razvite svaku lopticu na velicinu tepsije u kojoj cete peci pitu i posipajte filom.
Zadnju jufku namazite izmucenim zumanjkom i vodom pa pospite sijemenkama sezama.
Pitu pustite da odstoji na sobnoj temperaturi 15 minuta.
Pecite na 180 C dok pita ne dobije lijepu boju.
Gotovu pitu namazite puterom,prekrite krpom i pustite da se prohladi i omeksa.
Sastojci:
Tijesto: ;
brasna: 600 gr.
suhog kvasca: 1 ipo kasika
secera: 1 mala kasikica
soli: po zelji
jaja: 2
mlake vode: po potrebi
Fil: ;
sira: 500 gr.
putera: 2 kasike
ulja: 4 kasike
spinata: 200 gr.
prasak za pecivo Vispak - Laganini: 1
soli: malo
Premazivanje: ;
zumanjak: 1
vode: 2 kasike
sezam sijemenki za posipanje: malo