Adnaoo

Čoko-badem dezert

Ukoliko niste ljubtelj snickersa a volite čokoladni sladoled onda čoko-badem slastica pravo osvježenje za vas.

Adnaoo

Čoko-badem dezert

Ukoliko niste ljubtelj snickersa a volite čokoladni sladoled onda čoko-badem slastica pravo osvježenje za vas.

Sastojci:

Mljeveni keks: 300 gr

Mljeveni badem : Od 50 do 100 gr

Čokolada za kuhanje: 150 gr

Mlijeko : 100 ml

Margarin/maslac: 70 grama

Vanilin šećer: Po ukusu

Šećer kristal: 4/5 supenih kašika

Slatko vrhnje : 500 ml

Jaja: 5 komada

Krema Laganini sa čokoladom: 2 komada

Po želji laganini šlag pjena Laganini za dekoraciju: 1 komad

Priprema:

U zdjelu na peći uspemo mlijeko, dodamo čokoladu, šećer i margarin da se potpuno otopi. U drugoj zdjeli pomiješamo mljeveni keks i mljeveni badem i dodamo malo vanilijin šećera. 

Dodamo tečnu smjesu u keks i dobro izmiješamo. Ako je previše masna može se dodati još ili mljevenog badema ili keksa, to vam je na volju.

Smjesu stavimo u kalup i u frižider dok spremamo kremu. 

U zdjelu razdvojim bjelanke i žumanjke koje je potrebno izraditi na pari. Ako su jaja domaća ne morate, ali ja ih izradim na pari. 

Umutimo bjelanke u čvrsti snijeg dodajući šećer i prstohvat soli. Dodamo izrađene žumanjke sa pare. U drugu zdjelu izmiksamo vrhnje sa kremom za torte sa okusom čokolade. I dodamo bjelanke i izmiješamo još malo mikserom da se sve sjedini. 

Premažemo kore i u zamrzivač preko noći. 

Dekoracija po želji. 

 

Sastojci:

Mljeveni keks: 300 gr

Mljeveni badem : Od 50 do 100 gr

Čokolada za kuhanje: 150 gr

Mlijeko : 100 ml

Margarin/maslac: 70 grama

Vanilin šećer: Po ukusu

Šećer kristal: 4/5 supenih kašika

Slatko vrhnje : 500 ml

Jaja: 5 komada

Krema Laganini sa čokoladom: 2 komada

Po želji laganini šlag pjena Laganini za dekoraciju: 1 komad

Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete.