Pomfrit
Pomfrit
Sastojci:
krompira: 7-8 krupniji
vode: oko 1 l.
soli: po ukusu
ulja: malo vise
mljevene paprike-Vispak: malo
Priprema:
Krompir za pomfrit presjecite 2 puta po duzini pa onda sijecite trake oko 2 prst sirine ii malo tanje .
Krompir stavite u slanu vodu i kuhajte oko 3-4 minuta ( odbrojavanje pocinje kad krompir prokuha )
Krompir istresite lagano u cedijku i pustite da se fino ocijedi i malo prohladi.
Dok se krompir cijedi vi stavite malo vise ulja u tavu i zagrijte.
U zagrijano ulje dodajte krmpir i przite dokne dobije finu bojice ( povremeno ga promijesajte )
Krompir vadite iz ulja na papir,pospite sa malo soli i mljevene paprike - Vispak.
Posluzite uz neko meso ili kecat,moze i ovako sam.
Sastojci:
krompira: 7-8 krupniji
vode: oko 1 l.
soli: po ukusu
ulja: malo vise
mljevene paprike-Vispak: malo