Andrea Tomašević Kolenda

Andrea Tomašević Kolenda po zanimanju diplomirani je žurnalista. Dugogodišnja je novinarka i urednica nekoliko lifestyle magazina. Godine 2017. pokreće svoj blog o majčinstvu koji za kratko vrijeme nailazi na pažnju javnosti. U svijetu društvenih mreža poznatija je kao Enina mama. Od 2018. godine na funkciji je PR menadžera AS Holdinga.

Andrea Tomašević Kolenda

Andrea Tomašević Kolenda po zanimanju diplomirani je žurnalista. Dugogodišnja je novinarka i urednica nekoliko lifestyle magazina. Godine 2017. pokreće svoj blog o majčinstvu koji za kratko vrijeme nailazi na pažnju javnosti. U svijetu društvenih mreža poznatija je kao Enina mama. Od 2018. godine na funkciji je PR menadžera AS Holdinga.

Koja je Vaša prva asocijacija na riječi bosanska kuhinja?

Pun stomak i zadovoljno srce.

Koje tradicinalno jelo Vas najviše podsjeća na djetinjstvo?

Sarma. Svaki put kad osjetim miris sarme vratim se u bezbrižne dane djetinjstva. Činjenica da se neke stvari s godinama mijenjaju govori i to da sam kao djevojčica imala običaj da je odmotam pa jedem samo meso, a kupus ostavim postrani. Danas je situacija obrnuta. Kako god, sarma je sinonim za mamu koja satima stoji i pazi da sve budu približno jednake veličine.

Da li se u Vašoj porodici još uvijek prave tradicionalna jela bosanske kuhinje?

Imala sam sreću da za svekrvu dobijem ženu koja je specijalista za tradicionalna bosanska jela. Kako nisam neko ko je posebno vičan u kuhinji i ne mogu se pohvaliti svojim kulinarskim sposobnostima, mogu reći da sam prava sretnica što se na stolu mog supruga i mene skoro svaki dan nađe barem jedno bosansko jelo. Za nešto modernije tu je nekoliko restorana ili upalim youtube pa se malo potrudim oko pripreme.

Da li ste Vi spremali tradicionalno jelo bosanske kuhinje? Ako jeste, opišite nam kako je to izgledalo.

Imala sam nekoliko propalih pokušaja ali kad je riječ o topi mislim da sam tu postala pravi profesionalac (ako za topu uopće treba neka mudrost i umijeće). Eh da...ne smijem izostaviti ni baklavu za čiju sam pripremu dobila recept od komšinice i čuvam ga na posebnom mjestu u kuhinji. Mislim da je ovo i više nego odlično za nekoga ko smatra da nije vrli kuhar (smijeh).

Koliko je  po Vama značajno njegovati tradiciju i čuvati običaje naše zemlje?

Od izuzetnog je značaja. Zamislite da se pojavite u nekoj državi, nekom gradu i  želite pojesti nešto autentično, a nemate izbor. Naša gastronomija kao dio kulture življenja i duhovne baštine treba da se nalazi u svakoj turističkoj ponudi. Ono što mi je posebno drage jeste da, mediji koji se bave putovanjima sve više ističu gastronomiju kao bitnu komponentu u ponudi i privlačni faktor destinacije. Na nama je da se potrudimo da njegujemo sve što je izvorno jer je to dio našeg identiteta.